
Farina Bianco (Piłsudskiego 14)
Prażok z konfitowaną pancettą, pieczone żebro wołowe, zalewajka na podgrzybkach suszonych
Cena: 46,99 zł

Feliczita (Tymienieckiego 25a)
Pizza na chrzanowym sosie z białą kiełbasą, grzybami, konfitowanym czosnkiem, wędzonym majonezem, majerankiem i szczypiorkiem
Cena: 46 zł

Gastromachina (Piotrkowska 93 / Dąbrowskiego 59/61)
Burger ze smashowaną białą kiełbasą i wędzonym boczkiem od Dym Dobry, frytkami i sosem zalewajkowym z grzybami w bułce na żytnim zakwasie z majerankiem
Cena: 47

Hotel Grzegorzewski „Synestezja Smaku” (3-go Maja 59, Tuszyn)
Zalewajka & Drygle – drygle (galaretka na sercach drobiowych), zalewajka na zakwasie żytnim z grzybami, czosnkiem i majerankiem, żulik (słodki, drożdżowy chleb z rodzynkami i żurawiną), żelowane żółtko, chipsy ziemniaczane, świeży majeranek
Cena: 26 zł

Kolektyw (Sacharowa 16, Paderewskiego 6)
Pizza Zalewajkowa – sos zalewajkowy, mozzarella fior di latte, salsiccia, boczek, puree ziemniaczano-chrzanowe, jajko gotowane, szczypior, pieprz czarny
Cena: 46 zł
♦ ♦ ♦
Burger Zalewajkowy – bulka maślana, sos zalewajkowy, ziemniaki pieczone, mięso wołowe, boczek, jajko sadzone, szczypior, sos zalewajkowy
Cena: 40 zł

Łódzka Bagieta (Broniewskiego 54/56)
Łódzka angielka – sos czosnkowy, farsz pieczarkowy, gouda, cheddar, jajko, biała kiełbasa, szczypiorek, sos chrzanowy
Cena: 30 zł

Niebo Focaccia (Piotrkowska 102)
Focaccia po Łódzku – focaccia, porchetta, krem ziemniaczany, karmelizowana cebulka, chrzan, rukola, piklowana cebula
Cena: 24 zł (mała) / 42 zł (duża)

Nitka (Piotrkowska 56)
Pasta di Łódź – połączenie własnej roboty spaghetti z zalewajką – spaghetti, sos zalewajkowy z boczkiem, białą kiełbasą, czosnkiem, grzybami leśnymi i warzywami, śmietana, jajko sadzone oraz szczypior
Cena: 42 zł

Oranżeria by Hotel Pietryna (Piotrkowska 40)
Czarna zalewajka gotowana na atramencie z kałamarnicy podana z jajkiem poche, smażonym szpinakiem i chrupiącymi frytami
Cena: 21 zł

Pan Łosoś Sushi Bar (Przybyszewskiego 42)
Ramenajka – bulion wolno gotowany na wędzonych kościach, zakwas żytni, makaron ramen, marynowane jajo nitamago, szczypior, pak choi, grzyby shitake, konfitowany czosnek, kurki oraz kulki mocy – biała kiełbasa w panko
Cena: 55 zł

Rajskie Manu (Rynek Manufaktury)
Przysmak lodzermenscha – dekonstrukcja naszej klasycznej łódzkiej zalewajki, ziemniak pieczony w mundurku wypełniony kiełbasą od lokalnego wytwórcy, marchewką i dymką, podany na kaszance z cebulką, a wszystko w zalewajkowym sosie
Cena: 39 zł

Ramki Restauracja (Piotrkowska 144)
Zalewajkowy „Ramen” – rolada z brzucha wieprzowego, kremowy wywar na wędzonce, marynowane jajo, szczypiorek, piklowana cebulka, chrusty z ziemniaka, prażony sezam
Cena: 34 zł

Siekany Mieszany (Piotrkowska 144)
Zalewajkowy Tatar – polędwica wołowa, wędzony majonez z majerankiem, duszona cebulka z wiejską kiełbasa, krem z zalewajki
Cena: 54 zł

SmaszMi (Zgierska 211)
Typowo Łódzki Burger - 2x60g smashowanej wołowiny, cheddar, grillowana biała kiełbasa, rosti ziemniaczane, cebula smażona z majerankiem, musztarda BBQ, sos na bazie redukcji z zalewajki
Cena: 40 zł
♦ ♦ ♦
Zalewajkowe frytki - cienkie frytki z ziemniaka, kawałki grillowanej kiełbasy, konfitura z białej cebuli na zakwasie, majeranek, jajko sadzone, prażona cebulka
Cena: 29 zł
♦ ♦ ♦
Taco zalewajkowe - biała kiełbasa, podgrzybki, karmelizowana cebula na słodko z majerankiem, frytki, sos na bazie redukcji z zalewajki (2 szt)
Cena: 28 zł