
Desery na walentynki. Zobacz, jak jeszcze bardziej osłodzić sobie romantyczne chwile! PRZEPISY
W walentynki planujesz spędzić romantyczny wieczór ze swoją drugą połową? Czemu jeszcze bardziej nie osłodzić sobie tych chwil! Oto przepisy na desery na walentynki. Sprawdź na następnych slajdach!

Ciasto marchewkowe
5 łyżek mleka
500 g mąki
200 g cukru
3/4 szklanki oleju
4 starte marchewki
łyżeczka cynamonu
łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
utarty imbir
utarta gałka muszkatołowa
bakalie
Zmieszać cukier, mąkę, sodę, proszek do pieczenia i olej. Dodać startą marchewkę. Ugniatać ciasto, dodając gałkę, imbir i bakalie - można dolać mleka, jeśli jest zbyt twarde. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem foremki. Piec w temperaturze 150 stopni przez około godzinę.
Upieczone ciasto można polać roztopioną czekoladą.

Mus czekoladowy
300 ml śmietanki 30%
100 g. czekolady (może to być część czekolady slodkiej i część gorzkiej albo tylko gorzka)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, śmietankę ubić na sztywno. Do ubitej śmietanki dolać rozpuszczoną czekoladę - ostrożnie i dokładnie wymieszać. Podawać schłodzone.

Owocowe szaszłyki
melon
banan
kiwi
winogrona
brzoskwinie
jabłka
Owoce obrać, usunąć wszelkie pestki i pokroić na niewielkie kawałki. W przypadku bananów, warto spryskać je sokiem z cytryny, by zapobiec ich ściemnieniu.
Wszystko nadziać na patyczki do szaszłyków lub wykałaczki.
Wspaniale sprawdza się maczane np. w bitej śmietanie.

Romantyczny deser w pucharkach
500 g serka mascarpone
0,5 l likieru adwokat
biszkopty
Pokruszyć biszkopty i wypełnić nimi pucharki do lodów. Nasączyć je częścią adwokata. Resztę wymieszać z serkiem. Masę serową nałożyć na biszkopty. Całość można udekorować owocami - np truskawkami lub wiśniami.

Brownie
5 jajek
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady
100 g mąki
250 g cukru
W kąpieli wodnej roztopić czekoladę i masło. Ostudzić. Jajka ubić, dodać cukru i mąkę. Wymieszaną masę połączyć z roztopioną czekoladą. Ciasto przelać do blaszki i piec przez 20 min w 180 stopniach.

Bajaderki
40 dag pokruszonych biszkoptów
3 lyżki brandy
pół tabliczki czekolady
125 ml śmietany 30%
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wystudzić, dodać do niej śmietankę, alkohol i biszkopty. Z tak powstałej masy formować kulki, które następnie można obtoczyć w pokruszonych orzechach lub wiórkach kokosowych.