Od 11 do 14 listopada restauracje i kawiarnie Łodzi, Pabianic i Aleksandrowa będą serwować dania z gęsiny i desery z jabłek. Tegoroczni zwycięzcy letniej edycji – Restauracja Agrafka poda krokiet z udka konfitowanej gęsi na buraczanym risotto, z glazurowaną marchewką, brukselką i buraczkami. Nie zabraknie też propozycji na łódzkim OFFie. Restauracja Spółdzielnia postawiła na pierogi z gęsiną, podane z karmelizowanym jabłkiem, szczyptą cynaomu oraz wędzoną śmietaną.
Restauracja Delight w Vienna House Andel’s Łódź przygotowała aż 5 różnych propozycji, m.in. konfitowane udo gęsi i rosołową na gęsinie.
Natomiast blisko Łodzi, w Aleksandrowie Łódzkim, Quchnia zaserwuje „Gęsi duet – pierś i wątróbkę”.
Głodni? To może coś słodkiego?Na deser tegoroczna, zwycięska Cukiernia Lodziarnia Wasiakowie proponuje jabłecznik z karmelizowanymi jabłkami, musem orzechowym i konfiturą z owoców leśnych. Natomiast w Pracowni Cukierniczej Bezcukrowe Słodkości złapiecie za „Szarlotkę jesieniary” na wynos, która łączy cynamonowy mus z jabłek przekładanych blatami ciasta pod białą pierzynką, w otoczeniu orzechów.
W tegorocznej, jesiennej edycji uczestników oceniać będzie jury składające się z przedstawicieli m.in. Łódź Airport, który jest fundatorem nagród. Trzyosobowe Jury zadecyduje, który z uczestników poleci do Dublina, East Midlands, Londynu czy Kijowa.
Festiwal Dobrego Smaku wraz z marką Dobre z Lasu zapraszają 11 listopada na rynek Manufaktury. Poczęstujemy odwiedzających gości Manufaktury gulaszem z dziczyzną. Jedna porcja kosztować będzie tylko 5 zł. Dochód zebrany przez wolontariuszy fundacji Się Pomaga będzie przekazany na na terapię genową dla Leosia, który choruje na rdzeniowy zanik mięśni.