święta, boże narodzenie

i

Autor: pixabay.com

Coraz więcej łodzian zamawia potrawy na święta

2021-12-20 16:52

Przygotowanie pierogów z kapustą i grzybami, sałatek, kapusty z grochem - łódzcy restauratorzy mogą wyliczać tak bardzo długo. Wszystko za sprawą wielu zamówień na świąteczne dania.

Przygotowanie listy zakupów, zakupienie koniecznych produktów, gotowanie potraw... świątecznych obowiązków nie brakuje, dlatego coraz więcej łodzian zamiast gotować wybiera zamawianie wigilijnych potraw.

- Najbardziej popularne są pierogi, tradycyjna zupa grzybowa i kapusta z grochem. To są potrawy najczęściej pracochłonne i cieszą się dużą popularnością. Musimy przygotować ponad 50 potraw - mówi Anna Zarychta, właścicielka baru na Dąbrowie.

Pierwsze zamówienia na świąteczne potrawy pojawiały się jeszcze w listopadzie, ostatnie przyjmowane były na kilka dni przed świętami. Pandemia nie zniechęciła łodzian do zamawiania jedzenia na wigilijny stół, nie brakowało też zamówień na wigilie pracownicze.