Coraz więcej łodzian zamawia potrawy na święta

2021-12-20 16:52

Przygotowanie pierogów z kapustą i grzybami, sałatek, kapusty z grochem - łódzcy restauratorzy mogą wyliczać tak bardzo długo. Wszystko za sprawą wielu zamówień na świąteczne dania.

święta, boże narodzenie

i

Autor: Pixabay.com

Przygotowanie listy zakupów, zakupienie koniecznych produktów, gotowanie potraw... świątecznych obowiązków nie brakuje, dlatego coraz więcej łodzian zamiast gotować wybiera zamawianie wigilijnych potraw.

- Najbardziej popularne są pierogi, tradycyjna zupa grzybowa i kapusta z grochem. To są potrawy najczęściej pracochłonne i cieszą się dużą popularnością. Musimy przygotować ponad 50 potraw - mówi Anna Zarychta, właścicielka baru na Dąbrowie.

Pierwsze zamówienia na świąteczne potrawy pojawiały się jeszcze w listopadzie, ostatnie przyjmowane były na kilka dni przed świętami. Pandemia nie zniechęciła łodzian do zamawiania jedzenia na wigilijny stół, nie brakowało też zamówień na wigilie pracownicze.