Ceny cukru najwyższe od 12 lat. Wszystko przez pogodę

i

Autor: pixabay

Ceny

Ceny cukru najwyższe od 12 lat. Wszystko przez pogodę

2023-11-20 14:28

Ceny cukru na całym świecie są najwyższe od 2011 r. Powodem tak drastycznych podwyżek jest zjawisko pogodowe El Nino, które doprowadziło do suszy stulecia. To potężny cios dla krajów rozwijających się. ONZ bije na alarm.

Ceny cukru najwyższe od 12 lat

Ceny cukru dosłownie wystrzeliły. Jak podaje Associated Press, obecnie na rynkach światowych osiągnęły najwyższy poziom od 12 lat. Powodem tak drastycznych podwyżek jest zjawisko pogodowe El Nino, które doprowadziło do największej suszy od 120 lat. El Nino szczególnie dał się we znaki Brazylii, która jest największym eksporterem cukru na świecie. Również Indie doświadczyły najbardziej suchego sierpnia od ponad wieku, a uprawy w zachodnim stanie Maharashtra, który odpowiada za ponad jedną trzecią produkcji trzciny cukrowej, zostały zahamowane podczas najważniejszej fazy wzrostu. Co istotne, Indie są również największym konsumentem cukru na świecie, dlatego ograniczyły eksport.

Według Associated Press to potężny cios dla krajów rozwijających się i zależnych od importu cukru, które już borykają się z niedoborami podstawowych produktów. Dla przykładu Nigeria kupuje 98 proc. cukru z innych krajów. Zdaniem ONZ obecna sytuacja zagraża bezpieczeństwu żywnościowemu na świecie. Należy pamiętać, że cukier jest niezbędny do wypieku chleba, będącego w krajach afrykańskich podstawową żywnością.

ONZ bije na alarm

Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa przewiduje 2 proc. spadek globalnej produkcji cukru w sezonie 2023-24 w porównaniu z rokiem poprzednim, co przekłada się na stratę około 3,5 miliona ton metrycznych.

Dodatkowo cukier jest wykorzystywany do produkcji biopaliw, co sprawia, że globalne rezerwy są najniższe od 2009 roku.

Według danych USDA, światowe zapasy cukru, niezbędne do zaspokojenia potrzeb, wystarczą na mniej niż 68 dni. 

-  To najniższy poziom od 2010 roku - powiedział Joseph Glauber z International Food Policy Research Institute w rozmowie z AP.

Cukiernik z Wrocławia: Sytuacja jest bardzo ciężka.